top of page
Foto van schrijverNele

Van Colorno, le Petit Versailles naar Sabbioneta, het klein Athene.

Bijgewerkt op: 22 mei 2020


Een korte trip vanuit Parma maar zeker een bezoek waard is het slotcomplex van Colorno en de ‘ideale stad’ Sabbioneta.

De sportievelingen onder jullie kunnen de trip naar Colorno gerust met de fiets doen (klik hier voor de fietsroute).

Colorno is een kleine gemeente in de buurt van Parma en vooral het bezichtigen waard door het barokke paleis, ook wel ‘le Petit Versailles’ genoemd. Sinds de 17e eeuw heeft het gebouw, met dank aan de familie Farnese, zijn huidige vorm. De Franse architect Alexandre Petitot heeft later in opdracht de Bourbons het paleis meer grandeur gegeven. De sfeer van Versailles moest er terug te vinden zijn. In 1807 werd het paleis ingelijfd door Napoleon waarna het toegewezen werd aan Marie Louise van Oostenrijk, de vrouw van Napoleon. Zij heeft het paleis gedurende 30 jaar gebruikt als zomerresidentie. Na de eenwording van Italië werd het paleis

eigendom van de Provincie Parma en heeft het een eeuw als een soort revalidatiecentrum dienst gedaan. In de jaren 70 kreeg het een meer toeristische herbestemming en zijn grote restauratiewerkzaamheden begonnen. Vandaag de dag worden er in het paleis tijdelijke exposities gehouden. In de zomer kan je openluchtconcerten in de tuin bijwonen. In een deel van het complex huist vandaag ook de gerenommeerde koksschool ALMA, die gespecialiseerde opleidingen aanbiedt aan honderden jonge koks uit de hele wereld.

Je kan de ‘Reggia di Colorno’ op bepaalde tijdstippen bezoeken met een gids. Je start de rondleiding in het privé appartement van Hertog Don Ferdinando di Borbone. Hij wou als vroom man in deze sobere vertrekken wonen maar vooral omdat hij dan elke dag kon genieten van weids uitzicht dat hij vanuit zijn raam had op de velden en de rivier de Parma.

Daarnaast kon hij via een smalle doorgang vanuit zijn privé-appartement gemakkelijk rechtstreeks naar zijn 'privé-balkon' in de kerk waardoor hij de mis ‘ongezien‘ kon bijwonen. Werkelijk uniek in het appartement is het observatorium met de dierenriem en windroos. Vervolgens bezoek je het paleis zelf. Via een majestueuze trap kom je bij de vertrekken op de eerste verdieping. Elk vertrek heeft

een heel eigen stijl. Er is zelfs een boudoir in Chinese stijl wat het geheel vrij eclectisch maakt.

Colorno stelt buiten het paleiscomplex verder niet veel voor. Er zijn op het centrale plein, de Piazza Giuseppe Garibaldi enkele kleine cafeetjes waar je een aperitiefje kan drinken. Behalve op marktdagen, kan je op dit plein ook de wagen parkeren. Elke maand is hier een boerenmarkt, in het voorjaar een bloemenmarkt en in september een openlucht theaterfestival. Meer info over de evenementen: zie link.Op zoek naar een leuke plek in de buurt om te lunchen? Ga naar Al Vèdel. Vraag na de lunch of je de kelders mag zien waar de culatelli hangen te drogen. Best indrukwekkend.

Vanuit Colorno vertrekken ook verschillende fietsroutes. meer info: Bici Parma Po

Vervolgens zet je de tocht verder richting Sabbioneta. Dit dorp is echt een verborgen parel. De stad staat sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Sabbioneta is een voorbeeld van Italiaans maniërisme, in de zestiende eeuw bedacht en gebouwd door Vespasiano Gonzaga. Vespasiano Gonzaga was een generaal onder koning Filips II van Spanje en wou de perfecte stad bouwen. Het centrum is nog steeds volledig omsloten door de oude en stadsmuren en heeft slechts 2 smalle toegangspoorten. De straten zijn aangelegd binnen een onregelmatige zeshoek en volgens een klassiek dambordpatroon. Alles samen vormt ‘de stad’ een opmerkelijk stedenbouwkundig geheel.

Rijd met de auto gerust door de smalle toeganspoort. Je kan parkeren op het grote Piazza d'Armi waar ook je wandeling begint. Koop een ticket bij het informatiepunt in het Palazzo del Giardino. Met het ticket mag je de belangrijkste bezienswaardigheden van Sabbioneta bezoeken. Openingsuren en prijzen: zie link. Opvallend op de Piazza d'Armi is de Galleria degli Antichi. Deze heeft een lengte van maar liefst 96 meter. Hiermee is het de op twee na langste galerij ter wereld, na die van het Vaticaan en die van de Galleria degli Uffizi (in Firenze). Boven de galerij ligt het Palazzo del Giardino, de oude privé-residentie van de prins met prachtige fresco's. Volgende halte tijdens de wandeling door de stad en zeker niet te missen is het Teatro all'Antica. Dit zou het eerste overdekte theater in Italië zijn. Het heeft een tribune met daarboven zuilenrij waarop beelden staan en goed bewaarde fresco's.


Enkele meter verder kom je aan het Piazza Ducale, het hertogelijke plein met het Palazzo Ducale.

Het plein was vroeger de kern van het politieke en religieuze centrum. Het huidige paleis, dat in 1561 werd heropgebouwd nadat een brand

het gebouw had verwoest, oogt van buiten vrij sober. Een schril contrast met de prachtig gedecoreerde zalen en kamers in het paleis. De kamers hebben prachtige fresco's met mythologische onderwerpen en prachtige houten plafonds. Op de eerste verdieping van het gebouw kan je nog enkele houten ruiterbeelden van de Gonzaga's terugvinden. Verder zijn er nog een aantal interessante kerken zoals de 'chiesa parrocchiale dell'Assunta' en de 'chiesa dell'Incoronata'. Tot slot kan ook de 19e eeuwse synagoge bezocht worden.

Vespasiano Gonzaga mag terecht fier zijn op zijn perfecte Renaissancestad. Het feit dat hij zelf al de gebouwen heeft ontworpen maakt het geheel bijzonder charmant en interessant. Niet voor niets is Sabbioneta opgenomen in de lijst van de Bandiere Arancioni, dit omwille van zijn cultuurhistorische waarde en erfgoed.

Praktische info

Afstand Parma-Colorno: 20 km

Afstand Parma-Sabbioneta 32 km

Afstand Colorno-Sabbioneta 12 km

Vanuit Sabbioneta kan je nog richting Grazie di Curtatone rijden om eventueel een boottocht te maken op Mincio en de waterlelies in al hun pracht te aanschouwen. Zie blogpost.

Vanuit Sabbioneta kan ook richting Mantova gefietst worden. Meer info: zie latere blogpost.

148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page