Na 9 weken strikte quarantaine waarbij we ons appartement enkel mochten verlaten om boodschappen te doen, kwam de versoepeling van de lockdown als een welkome verademing.
Om onze stram geworden knoken terug wat in beweging te krijgen, zijn we richting Colorno gefietst. Een lus van ongeveer 35 km. Voor een fijne fietservaring is het heel belangrijk om op de kleine landelijke wegen te blijven. Onze fietsroute is vooral geschikt voor stadsfietsen of mountainbikes. De dunne bandjes van een koersfiets lijken me minder geschikt voor een tocht over de oneffen paadjes langs de dijken. Je start de tocht aan de futuristische 'Ponte Europea'. Deze moderne brug
is 180 meter lang en 33 meter breed en 15 meter hoog en heeft - hou jullie vast - 25 miljoen euro gekost. De bedoeling was dat het gebouw op de brug zou dienen als tentoonstellings- dan wel commerciële ruimte. De gebouwen staan evenwel leeg en zijn nooit in gebruik genomen omwille
van het hydrogeologische risico, zijnde mogelijke overstromingen en aardbevingen. Daarnaast bleek dat - volgens de wet - een permanent gebruik van een gebouw op de rivierbedding verboden was. Jammer dat ze daar maar achter gekomen zijn nadat de 25 miljoen euro reeds gespendeerd waren. 😊 Dat gezegd zijnde, de brug (zie kaart 1) is het vertrekpunt van de fietstocht. Aan de brug kan je het fietspad op langs de rivier. Rechts van het fietspad zal je een aantal sportterreinen passeren en links van het fietspad staat een verloederd gebouw dat in het verleden de beestenmarkt herbergde. Vervolg je weg geruime tijd rechtdoor op een verhard pad op de dijk.
Blijf het pad volgen onder een aantal viaducten (van onder andere de ring en de autostrade). Wees hier wel voorzichtig. Doordat het fietspad onder de viaduct vaak onder water komt te staan, is het er zanderig. Niet te snel afdalen dus. 😊 Volg het fietspad tot het overgaat in een graspad. (Zie kaart 2) Ga niet verder via het gras maar verlaat de dijk en vervolg je weg via de parallelweg naast de dijk richting Castelnovo. Op dit heel rustig landelijk baantje kom je amper gemotoriseerd vervoer tegen. Graanvelden, klaprozen, pittoreske boerderijen vergezellen je tijdens je rit.
Vervolg de weg tot aan een kleine kapel. (Zie kaart 3) Hier heb je 2 opties. Ofwel vervolg je je weg rechtdoor (zwarte pijl) ofwel sla je rechtsaf (rode pijl).
Beslis je de rode route te volgen, ga dan rechtsaf in een doodlopende straat. Aan de slagboom ga je de dijk terug op en hou je rechts aan richting San Salvatore. De eerste volgende splitsing, ga je linksaf. Vervolg je weg rechtdoor tot je op een T kruispunt komt (zie kaart 4). Ga linksaf op deze baan (iets meer verkeer) en dan onmiddellijk terug weer rechtsaf richting Sant Andrea.
Ik kan niet genoeg benadrukken dat het heel belangrijk is dat je aan het T kruispunt in geen geval rechts afslaat richting S. Polo. Je moet vermijden in de industriezone terecht te komen en op een heel drukke weg met veel vrachtverkeer. Héél gevaarlijk met al de Italiaanse snelheidsduivels op de weg. 😊 Vanuit S. Andrea vervolg je de weg richting Vedole om uiteindelijk terug op de dijk in Colorno terecht
te komen. Beslis je de zwarte route te volgen (kaart 3-5-6), dan ga je steeds rechtdoor richting Vicomero en Quartiere Minari. Je houdt de dijk rechts van je. In Quartiere Minari kan je de dijk - onverhard stuk - terug oprijden richting Rivarolo en Torrile. Blijf de hele tijd op de dijk fietsen. In Torrile ga je de rivier over en vervolg je de weg naar Vedole om tot slot in het centrum van Colorno te eindigen. Colorno is een kleine gemeente in de buurt van Parma en vooral het bezichtigen waard door het barokke paleis, ook wel ‘le Petit Versailles’ genoemd.
Laat niet na om eens door de tuin en het park te struinen en het paleiscomplex te bezoeken. Meer info: zie blogpost 'Van Colorno, le Petit Versailles naar Sabbioneta, het klein Athene'
Op de terugweg neem je de weg naast het kanaal van Colorno naar Parma. (Zie kaart 7) In 1455 werd Bertola da Novate, waterbouwkundig ingenieur, specialist in de aanleg van bevaarbare kanalen of 'navigli', door Francesco Sforza belast met de uitvoering van de 'Naviglio di Parma'.
De bedoeling van deze kanalen - gegraven langs de oude Romeinse routes - was het transport van goederen maar ook marmer mogelijk te maken tussen de verschillende steden. Vanuit Colorno laat je het kanaal rechts en vervolg je weg in één rechte lijn richting Parma. De kanaalweg is slechts een klein stuk omzoomd door bomen. De rest van de weg is fiets je in de volle zon. Puffen dus 😊. Op het geluid van de vele brulkikkers en de lokroep van enkele eenden na, is de weg heel rustig en kom je amper een wagen tegen. Neem zeker de tijd om naar de grote beverratten te kijken die in het water drijven. Hun holwoningen in de dijken langs het kanaal zijn fascinerend. Ik wist niet dat beverratten eigenlijk exoten zijn die in de 20ste eeuw uit Zuid-Amerika zijn ingevoerd voor de bontkwekerij. Ik vind het persoonlijk maar engerds. Zij hebben geen enkele aaibaarheidsfactor 😊. Naast de beverrat, hebben we aan de waterkant ook nog een aantal hagelwitte reigers of zilverreigers
gezien. Het geluid van fluitende volgens, de wind die door de bomen ruist, op één of andere manier voelde alles super intens na 9 weken enkel de muren van ons appartement te hebben gezien. Alles was plots ook zo groen 😊. Het laatste stuk van de fietstocht is jammer genoeg het minst mooi! Als je de landelijke weg naast het kanaal tot het einde volgt, moet je op een gegeven moment links een grote parking/industriezone in. (Kaart 8) Sla de eerste straat onmiddellijk rechts af en rijd dan in 1 rechte lijn naar de stad. Aan het eerste rondpunt ga je rechtdoor. Daar zijn wij de mist in gegaan 😊. Volgens het officiële fietsplan moet je in het doorgaan route 13 volgen en bij terugkeer route 17 volgen. Jammer genoeg was de route héél slecht bewegwijzerd. Ik denk dat we op de 35km dat we gefiets hebben, welgeteld 4 - door de zon verschenen - bordjes zijn tegengekomen. Heel wat anders dan het fantastische knooppunten netwerk dat we in België kennen. Laat jullie hierdoor evenwel niet weerhouden. Hopelijk is mijn routebeschrijving hierbij een hulp!
Comments