top of page
Foto van schrijverNele

Labirinto della Masone

Breng je wat meer tijd door in Parma dan de ‘standaard tussenstop’ op weg naar Toscane, dan raad ik jullie aan een dag uit te trekken voor een rondrit ten noordwesten van Parma. Hou in dat geval zeker halt bij het bamboe labyrint van Masone, het gezellige Fontanellato met in het kleine centrum het kasteel omringd door een slotgracht, San Secondo Parmense voor een heerlijk Tiramisu ijsje (vraag het maar aan mijn zus 😊) of een gebakje bij een van de allerbeste banketbakkers van Italië, Soragna met in het centrum het nog steeds bewoonde kasteel 'Rocca Meli Lupi', Roncole Verdi waar je het geboortehuis van Giuseppe Verdi kan bezichtigen en tot slot Busseto met zijn mooie theater waar alles in het teken staat van Verdi. (Zie blogpost: in het spoor van Giuseppe Verdi).

Het labyrint van Masone is het grootste labyrint ter wereld. Het is opgericht door de - in Parma geboren - rijke uitgever, bibliofiel en kunstverzamelaar Franco Maria Ricci. Zijn carrière als uitgever en graficus begon in 1963 met het ontwerpen van merken, affiches en publicaties.

Nadat we al 2x maal voor een gesloten toegangspoort hadden gestaan - controleer op voorhand zeer goed de sluitingsdagen en openingsuren - hebben we op een typisch vochtig warme junidag toch de kans gezien om het labyrint te bezoeken. Als je bij binnenkomst de toegangsprijs betaalt, krijg je een noodtelefoonnummer mee 🤭. Waarom? Als je de uitgang van het labyrint niet zou vinden, dan komen ze je ‘redden’. Zoiets moeten ze tegen mij – controle freak – geen twee keer zeggen. Bij wijze van voorzorg heb ik aan de ingang van het labyrint een foto genomen van het plan.

Dit tot ergernis van mijn echtgenoot voor wie de pret er helemaal af was. 😊 Het labyrint is - met een oppervlakte van acht hectare - het grootste bamboe labyrint ter wereld. Het opende in 2015 officieel de deuren voor het publiek. Het bevat ongeveer twintig verschillende soorten bamboes. In totaal staan er meer dan 200.000 stuks, van dwerg- tot reuzenbamboes die tot 15 meter hoog kunnen worden. Het labyrint heeft een stervormig plan gekenmerkt door rechte hoeken.

Het is in elk geval een heel leuke en spannende activiteit om met kinderen te doen. Het pad is slechts 3 à 4 km lang waardoor het voor alle kleintjes haalbaar is.

Naast het zoeken van de juiste weg uit het labyrint, kan ook de uitkijktoren beklommen worden. Voor de ouders is er dan weer de pinacoteca met kunstverzameling, de bibliotheek en een majestueuze piramidevormige kapel. Hou ook de tijdelijke tentoonstellingen in de gaten. In de zomer zijn er bovendien regelmatig openluchtconcerten. Ze weten best interessante muzikanten aan te trekken.

Succes speurneuzen 😊!


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page