top of page
Foto van schrijverNele

Een wandeling 'lungo Parma'


In tegenstelling tot Vlaanderen waar iedereen met een baksteen in de maag geboren is, is het hebben van een huis en tuin in Italië een grote luxe. De meeste Italianen wonen in een appartement in de stad. Dat heeft tot gevolg dat de Parmezanen tijdens het weekend massaal naar buiten komen om elkaar te ontmoeten en te flaneren in de parken. Gelukkig is er in Parma aan groen geen gebrek. Parma heeft een aantal mooie parken. Het zijn stuk voor stuk groene oases waar de Parmezanen komen wandelen, luieren, hardlopen, skeeleren, picknicken, zonnen dan wel gewoon even op adem komen.

Indien jullie – tijdens een bezoek aan Parma – even wat groen willen zien of verkoeling willen zoeken onder het bladerdek, geef ik jullie met plezier een opsomming van mijn geliefkoosde wandelplekken in de stad. Mijn absoluut favoriet stukje groen op een luie zondagmiddag is dat naast de rivier de Parma in het Parco di Via Varese. Zie kaart. Je kan de wandeling in gelijk welke richting doen, maar wij starten onze wandeling steevast aan bar Le Petit. Voor de aanvang van de wandeling kan je bij Le Petit een heerlijke cappuccino of aperitivo nemen op het terras, waarna je afdaalt naar de oever van de rivier. Aan de rechterkant zie je de samenvloeiing van de rivier de Baganza en de Parma. Wij wandelen evenwel links onder de brug door. Hou de oever rechts van je. Het leuke is dat het uitzicht elke keer anders is.

De ene keer is de rivier gezwollen en snel stromend van het smeltwater en de regen die uit de Apennijnen komt. In de lente is het een traag kabbelend riviertje waar – eens de watertemperatuur stijgt - de brulkikkers hun lokroep delen met de wandelaars. Wanneer het hoogzomer is daarentegen, mag je al blij zijn als er überhaupt water in de rivier staat. Let dan ook op voor de vele muggen 😊. Als je geluk hebt zie je naast de reigers, eenden en andere watervogels ook wel een fazant de revue passeren. De rivier splitst de stad in 2. Aan de ene kant liggen de residenties van de adellijke families, het monumentale complex 'La Pilotta', de duomo, terwijl aan de westkant de meer multiculturele wijk ligt.

De Oltretorrente met zijn kleurrijke huizen. Wandel onder de drie bruggen tot aan de Ponte di Verdi waar je de trap omhoog neemt. Zo arriveer je aan de ingangspoort van Parco Ducale.

Het Parco Ducale is een prachtige groene long in de stad. Het is Ottavio Farnese die in 1561 op het idee kwam om een park te creëren in het Oltretorrente gebied, dit rond de nieuwe villa die hij had gebouwd. Later werd er nog een vijver aangelegd. In het midden van het park vind je in de zomer een kiosk waar je even kan bijkomen van de zomerse hitte maar ook van een bezoek aan het centrum van Parma of het Palazzo della pilotta.

Met een lekker aperitiefje in de hand, kan de dynamiek in het park geobserveerd worden. Het is dé plek waar de Parmezanen een frisse neus halen, hun wekelijkse rondje joggen of afspreken voor een wandeling.

Heb je – na het doorkruisen van dit park – nog zin in wat extra groen, wandel dan nog even naar de Giardino di San Paolo. Dit is een klein parkje in het historische centrum, binnen de muren van het oude klooster van San Paolo. Het werd in de 19e eeuw aangelegd als moestuin van het klooster en was later een speelplaats voor de leerlingen van de nabijgelegen school. Het park is geopend voor het publiek, hoewel weinigen het bezoeken. Het is een verborgen oase van rust en groen. Als je daar dan toch bent, bezoek zeker de beroemde kamer van de Abdis van Correggio (camera di San Paolo). De kleine kapel met fresco's van Alessandro Araldi is zeker een bezoekje waard. Check wel de openingsuren.


124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page