‘Quando al mercato arrivano gli agretti, significa che ormai è primavera’
Ik heb vorige week voor de eerste maal ‘agretti’ gegeten. Ik had nog nooit van deze groente gehoord maar blijkbaar zijn agretti heel populair in Italië. De wetenschappelijke naam is ‘salsola soda’, in de volksmond loogkruid of monniksbaard genoemd. Vroeger werd uit de as van deze plant soda gemaakt. Nu wordt de groente vooral in de keuken gebruikt. De smaak doet me denken aan spinazie en zeekraal.
Agretti hebben hetzelfde uitzicht als bieslook. In de supermarkt vind je de groente deze tijd van het jaar terug in de versafdeling. Het zijn enkel de jonge planten die worden opgegeten. Ze zijn heel voedzaam en rijk aan vitamine A, B, C, E, alsook aan calcium, magnesium, ijzer en vezels waardoor de groente veel gebruikt wordt in de mediterraanse diëten. Ik vind het persoonlijk een heel erg lekkere groente en heb er ondertussen al een klein beetje met geëxperimenteerd in de keuken.
Hoe moet je deze ‘agretti’ klaarmaken?
De eerste stap is het schoonmaken van het loogkruid. Verwijder de wortels met een mes en spoel het loogkruid meerdere malen. In Italië voegen ze wat bicarbonaat toe aan het spoelwater om de aarde goed los te weken. Laat het bicarbonaat een kwartier zijn werk doen en spoel het loogkruid dan diverse malen na. Gebruik het loogkruid enkel als het er nog frisgroen uitziet en geen verkleuringen heeft.
Eens gespoeld kan je het loogkruid stomen of koken (5 tot 10 minuutjes). Je kan er daarna voor kiezen de gestoomde of geblancheerde groente te serveren met wat olijfolie, citroen, zeezout en zwarte peper.
Een andere mogelijkheid is het loogkruid aan te stoven met wat olijfolie, look, zeezout en zwarte peper in een pan om daarna te serveren bij een stukje vis of vlees.
Tot slot en bijzonder lekker is spaghetti met loogkruid en vongole.
Voor 2 personen: 750 gr. vongole, 2 sjalotten, 2 teentjes knoflook, ½ rode peper, 1 eetlepel kappertjes, ½ bos platte peterselie, olijfolie, ¼ glas witte wijn, 150 gr. loogkruid, spaghetti, zeezout en versgemalen zwarte peper.
Fruit de sjalotten, knoflook en het pepertje aan, voeg de schoongemaakte vongole toe en laat 30 seconden stoven. Voeg het loogkruid en de wijn toe en schud af en toe op zodat het vocht gedeeltelijk kan verdampen. Als de schelpen open zijn (na 3-5 minuten), is het gerecht klaar. Voeg de kappertjes en de peterselie op het laatste moment toe en breng op smaak met peper en zout. Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking en meng alle ingrediënten onder elkaar.
Heerlijk!
Comments